Oszd meg!

2009. július 16., csütörtök

Szalagos fánk

Imádom a fánkot, és a kelt tésztákat, bár a fánk tésztája nagyon kényes tészta, nem szereti a huzatot. Minden ajtót-ablakot be kell csukni a készítésekor. Utána jót lehet szellőztetni a lakásban.

1/2 dl cukros tejben felfuttatunk 3 dkg élesztőt. Ha ez készen van, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, 5 dkg margarint,2 tojás sárgáját, késhegynyi sót, 50 dkg lisztet és annyi tejet, amennyit még felvesz (kb. 3–4 dl). Összedagasztjuk, meleg helyen kelesztjük. Utána kisodorjuk kb. 2 centiméteresre és kiszaggatjuk.Vigyázni kell, nehogy huzat érje. A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarjuk, mert nagyon kényes. Így is lehet 10–15 percet keleszteni.A fánk sütése sem egyszerű: megfelelő mennyiségű olajban és megfelelő méretű lábasban süthető ki. Ezt sajnos mindenkinek ki kell tapasztalnia. Fontos azonban, hogy az első felét fedő alatt süssük (kb. fél perc), ha megfordítjuk, akkor fedő nélkül. Így lesz szalagos. Sütés előtt természetesen a közepét ujjunkkal benyomjuk, így könnyebben sül, és van helye a lekvárnak.Érdemes kísérletezni vele, mert nagyon finom.


Csokis fánk esetén a közepébe nem lekvárt teszünk a fánknak, hanem kis vajjal megolvasztott étcsoki bevonóba mártjuk.

4 megjegyzés:

  1. Hallod ilyen hőségben fánksütésbe fogni, emelem kalapomat!

    Nem mellesleg gyönyörűek lettek!

    VálaszTörlés
  2. Én is imádom a fánkot!!!!!Látom téged sem tudd befolyásolni az időjárás. Nagyon gyönyörűek lettek!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Mi is szeretjük! Kánikula ide vagy oda. Nagyon szépek!! :)))

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm! :) Ó, ezt még régebben sütöttem, csak most jutottam oda, hogy egy blogot indítsak, és feltegyem azokat, amiket nemrégiben lefényképeztem. Ez a fánk pont közéjük tartozott.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails