Oszd meg!

2009. július 14., kedd

Kürtőskalács

Imádom a kürtőskalácsot, főleg a fahéjas változatot, de a diós és kókuszos sem kutya. :) Nyáron a kerti partik elengedhetetlen eledele eme fincsi édesség.


Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, só, 5 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 2 tojás sárgája. (Ebből a mennyiségből kb. két rúdnyi kürtőskalács lesz, én általában a dupláját szoktam, azaz 4 rudat csinálni)

Elkészítés: Az élesztőt kis tejben megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a vajat, a sót, a cukrot, tojást és tojássárgáját, és jól megdagasztjuk. Ha duplájára nőtt, megint megdagasztjuk, és újból kelni hagyjuk. Ezután kétfelé vágjuk. Mindegyik cipóból hosszú kukacot sodrunk.
A farudat megkenjük olajjal és a tésztát rátekerjük úgy, hogy kis hézag legyen a tészta között. A végét a tészta alá tűrjük, hogy ne tekeredjen le a rúdról. Majd gyúródeszkán meghempergetjük a tésztával borított rudat úgy, hogy a csíkok összeérjenek. A kürtőskalácsot megkenjük olajjal, megszórjuk porcukorral, melybe ízlés szerint lehet keverni fahéjat, diót, kókuszreszeléket stb. Kis parázson elkezdjük sütni, forgatva a rudat, hogy egyik fele se égjen meg, és egyenletesen süljön. Ha a színe megfelelő, és a cukor is kicsit megkaramellizálódott, készen is vagyunk.
Ha elkészült, kicsit várunk, míg langyos lesz, majd óvatosan lehúzzuk a rúdról és melegen fogyasztjuk. Nagyon finom! Gyerekek is imádják.

FONTOS! A kürtőskalács-rúd egyik végének átmérője kicsivel legyen kevesebb, mint másik végének átmérője, hogy a kürtőskalácsot könnyen le tudjuk róla húzni, ha elkészült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails