
Hozzávalók:
3 dl langyos tej, 1 csomag élesztő, kávéskanálnyi cukor, 1 kávéskanál só, 1 tojás, 6 dkg margarin, fél kg liszt (legközelebb majd teljes kiőrlésű), magok a tetejére (lenmag, szezámmag, tökmag, mandula, napraforgómag, mák)
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd a hozzávalókat összedolgozzuk, és megdagasztjuk. 1 órán át kelni hagyjuk meleg helyen.
Ha megkelt, ujjnyi vékony rudakat sodrunk belőle, és ezeket 10-10-10-10 cm-es darabokra vágjuk. A képen látható módon kereszt alakban négy rudat összerakunk, és elkezdjük fonni jobbra mindegyik szállal, utána pedig pont az ellentétes irányba. A fonás adja magát. A végén két-két szálat összefogunk, és betűrjük a zsemle alá, hogy ki bomoljon ki a fonat.
Megkenjük tojással a tetejét, és magokat szórunk rá. Megsütjük. Jóízűen megesszük.
Megjegyzés:
A kisebb zsemlécskék mérete az ujjnyi vastag kb. 10 cm-es rúd (még ezek is jól megdagadnak sütés során), ha ennél nagyobb zsemléket szeretnénk (mint pl. ez a nagy itt fent), akkor vastagabb és hosszabb rúddal dolgozzunk.
Így kell indulni, a fonás utána adja magát.

Magokkal megszórtam minden kis fonatát külön:

És a kész végeredmények:
Csavartan is készítettem:

A nagyok:

A kisebbek:

Huuu, de szepsegesek! Ki kell probalnom, remelem sikerul a fonat. Ha nem, jovok segitsegert! :) Koszi!
VálaszTörlésHmmm...gyönyörüüüü!
VálaszTörlésFantasztikusak! Gratulálok a blogodhoz!
VálaszTörlésNagyon tuti ügyi vagy Puszi
VálaszTörlésNagyon tetszik!
VálaszTörlésEzek gyönyörűűűek! A fonás adja magát... Nah, persze!:)
VálaszTörlésCsodaszépek!:-))Én is terveztem,de elmaradt:-(
VálaszTörlésNagyon köszönöm a kedves megjegyzéseket! :-)))
VálaszTörlésHany gramm az egy csomag eleszto? Nem Magyarorszagon elek, es nem hiszem, hogy az eleszto csomagolasanak a merete ugyan annyi. Koszonom a valaszod elore is. Nagyon gusztan neznek ki.
VálaszTörlésA fonást nem értem, hogy miként megyek tovább a kiindulásból. Elmagyaráznád?
VálaszTörlés