Oszd meg!

2009. július 20., hétfő

Magvas kenyér

5 évvel ezelőtti esküvőnkre kaptunk nászajándékba egy kenyérsütőt, azóta a boltban már nem is vásárolunk kenyeret, mindig itthon sütöm. Igaz, nem próbálkoztam oly sokfajta kenyér recepttel, a sima fehérlisztes, magvas és rozskenyeres változatot próbáltam. Az alapja mindnek ugyanaz, csak a rozsos kenyérbe 1/3 rész rozsliszt, 2/3 rész fehér liszt - azért kell ennyi bele, mert a rozsliszt nem tartalmaz sikért, és így nem kel meg a kenyér, ha csak ezt alkalmazzuk.


Hozzávalók:
375 ml víz (ezt kell a kenyérsütő aljára tenni, mert akkor nem ragad bele, és össze tudja a gép rendesen keverni), 575 gramm liszt (fehér, vagy lehet variálni, pl. rozsliszt, tönkölyliszt), 1 csomag instant Budafok élesztő (nekem más szárított élesztő nagyon nem vált be), 2 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, két evőkanál margarin. Magvas változatba lehet ízlés szerint tenni az alábbi magvakat: szezámmag, lenmag, napraforgómag (a fenti kenyérben is ezek vannak), de lehet még bele tökmagot is tenni.

Elkészítés:
Kenyérsütő 1-es program (sima), dark (sötét). 3 óra alatt megsül.

2 megjegyzés:

  1. Te Boszi, hogy te milyen ügyes vagy!! Gratulálok! Szép a kenyered! :))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Yasmine! Még azért van mit tanulnom!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails