Oszd meg!

2010. január 15., péntek

Reform a konyhában

Hát, mostanában kevésszer jártam saját oldalamon is, annyira elvitt az infók begyűjtése a reformtáplálkozással kapcsolatban. Próbálok újítani is némileg, mert rájöttem, hogy nem is étkezek egészségesen úgy összességében. Terhesség alatt, szülés után szoptatáskor gondolom más nő is így van, hogy eszik ezt is, azt is, mikor, ha ilyenkor nem... koplalni nem szabad, akkor meg durrbelemindent. :-))
Nos, egy kicsit diétára fogom magam, nem drasztikusan, csak annyira, hogy csökkentem a sütimennyiséget, családomnak ugyan sütök még, de én ellenállok.... :-))
Gondoltam, kipróbálok egy pár reform dolgot, ezért be is vásároltam egy reformboltban. Ha van itthon több dolog, válogathatok, és kipróbálhatom.


Szóval, ezeket vásároltam a helyi reformboltban, majd meglátjuk, mit hagyok meg, és mit ugrasztok:
- vöröslencse (pástétomot már csináltam belőle, nagggyon tutttiiii!!!)
- karobpor (nem biztos, hogy bejön, fura nekem az íze, inkább a kakaó, ennyi azért jár...)
- csicseriborsó (kíváncsi leszek)
- rozsliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt (nem új, kenyereknél szoktam már velük dolgozni)
- magok (szotyola, tökmag, (lenmag, szezámmag volt itthon). Ezt is nasinak vagy kenyérbe.
- gabonafasírt (csökkenteni kívánom a hús mennyiségét, olyan szörnyű videókat láttam a www.ketesaruk.hu honlapon :((( - kihagyni szerintem nem tudom, és teljesen vegetáriánus sem szeretnék lenni, de rájöttem, nem kell mindig!! Amúgy már kipróbáltam és finom.)
- csíráztatásra (zsázsamag: na, ezt dobtam másnap ki, mert szörnyű kesernyés szaga volt, na milyen lehet az íze.... brrrrrr - egész éjjel azon morfondíroztam, honnan jön ez a szörnyella keserű égett műanyag szag - hát a beáztatott zsázsamagtól... - röpült is szegény a kukába a számos jó tulajdonságával ... - pedig csak jót olvastam róla...)
- csíráztatásra (bio búza - régebben már csíráztattam, ez a mag bejön). Majd még szeretnék retekcsírát és egyéb csírákat venni. Szendvicsre nagyon finomak. Élő kis energiabombák.
- zöldséglé és céklalé (a sok gyümilé után kell egy kis zöldség is. Fincsik. A céklaléből kicsit hiányolom a savanykás ízt.)
- zabpehely, zabkorpa, búzacsíra ...
- kuszkusz, bulgur köretnek
- árpa
- meg még egy kis reformnasika :-))) (puffasztott búza (vagy rizs???) szelet csokival, és bio extrudált köles magyaros ízesítésben.
- na és vegamix, a sok sós, ízfokozós, mesterséges ízesítőszerektől hemzsegő vegeták helyett.

, meg még utána a DM-ben is Alnatura dolgokat és ezt-azt:

- Bio gabonakávét (jajj de fini, mivel szoptatok, inkább most kerülöm a koffeint, de ez nagyon finom, és olyan jó, hogy még este is ihatok....)
- tengeri sót (mindig mesterséges asztali sót használtam... na most egy próbát megér a tengeri só...
- olívaolajat (máskor is használtam, de inkább a napraforgóolaj volt előnyben)
- barna rizst
- és aszalt gyümöcsöket (aszalt szilvát és aszalt sárgabarackot, mazsolát)

Persze, elhozhattam volna az egész boltot a hátamon, az lett volna legegyszerűbb :) de ha beválnak, akkor majd legközelebb. :-))


Régebben, mikor ment a körkérdés, hogy tudatos vásárló vagy-e --- és hozzám érkezett volna, na, én nem tudtam volna semmire sem jót felelni... mert nem voltam az, de pár dolog kicsit felnyitotta a szemem.
Eddig azt hittem, az a jobb, ami márkásabb, és kicsivel drágább, most már tudom, az a jobb, ami a természetesebb. Ártól függetlenül.
Nemcsak az ételekben kukucskáltam bele a nagyvilágba, hanem a kozmetikumok és egyéb dolgok terén. Lecseréltem pl. a fogkrémemet flourid- és egyéb szennyezőanyagmentesre. Turfürdő helyett szappant kezdtem használni, sőt kipróbáltam a mosódiót is.
Golyós dezodor témában óriási megdöbbenéssel olvastam rémhíreket (ami igaz), úgyhogy abban is a DM-es Alverde naturkozmetikumát választottam. Minden arcápoló szeremet lecserélem, nem akarok magamra kőolajszármazékokat kenegetni.

Én még csak most ocsúdtam fel, hogy mennyi méreg is ér minket.....
Csak borzonkodok, mikor újabb és újabb híreket hallok ismerőseimről vagy azok ismerőseimről, hogy meghaltak, (persze miben: daganatos betegségben, rákban), vagy pont haldoklanak, mert tumort észleltek....
Agymosás reklámhadjáratok - és mi úgy élünk, hogy valóban úgy érezzük, hogy szükségünk van rá...

Ami még vár rám:
- lenyugdíjazni a mikróhullámú sütőmet, olyan sok rosszat olvastam róla, és valahol tudom, hogy igaz, akárhogy is próbálok ellene hadakozni, és becsukni a szemem, hogy nem lehet mindent kiiktatni, de amit tudok, megpróbálok. Ez hiányozni fog!!! Nagyon!!!! :((
- teflonbevonatos serpenyőt is kevesebbszer használni.... (jajjj, ez is fájni fog)
De ha nem hagyom el őket, akkor lehet, hogy egy idő után jobban...

Felbuzdulva nekiálltam egy oldalnak a tutilapokon ismét, a reformkonyha címűnek, nemsokára készen van, és publikáltatom.
Remélem, ez segíteni fog azoknak, akik hasonlóan mint én, csak ismerkedő fázisban vannak ezzel a területtel.

Jó oldalak, amin ilyen témában érdemes böngészni:
www.antalvali.com
www.tudatosvasarlo.hu
www.ketesaruk.hu
http://www.tudatosvasarlo.hu/magazin/archivum?issue=10
- itt meg eszméletlenül jó füzetek vannak!!!

Régebben a vegetarizmust is csak egy "hóbortnak" (na, nem is ez a legjobb szó, de most más nem jut eszembe - este van) tartottam, de most már megértek mindenkit, aki nem akar húst enni, aki bizonyos életforma szerint él, és aki próbál jobban odafigyelni...
Eszméletlenül jó támogatást kapok unokatesómtól, aki interneten keresztül informál mindenféle jóról (természetgyógyász tanfolyam és pránanadi nemtudoménhányas fokozattal).

Na, szóval ennyi, csak fontosnak tartottam leírni, hogy lehet, hogy kicsit másfajta receptek is lesznek itt. - bár még van egy pár a közelmúltból, és családomnak hagyományos ételeket is kell készítenem, úgyhogy nem is olyan 100 %-ban reformkonyha, inkább olyan kísérletező vegyeskonyha.... :-)))

10 megjegyzés:

  1. hajra,hajra!egy vagyont koltottel,latom:)a voroslencserol nem tudtam mit gondoljak,hogyan hasznaljam,de most majd veszek!!bulgur nincs..vagy nem lattam??de az is jo lenne.A leveket en megoldom a gyumicentrivel,olyan jo!:)Minden esetre ez egy nagyon jo kezdet es gratulalok!En is igy kezdtem anno,amikor valamennyire felnyilt a szemem.Az elejen nem ment minden siman,de egy ido utan megszokod,mint azkat amiket eddig hasznaltal es szepen rajosz,hogy ezekbol is vidman lehet fozni es enni.Fincsik:)

    VálaszTörlés
  2. Én himalájasót használok. Úgy tudom, hogy az még egészségesebb, mint a tengeri só. És még valami, a lenmagot csak úgy használd, ha megtörör, különben nem tudod megemészteni és szó szerint, csak átmegy rajtad, a nagyon értékes anyagok, meg bezárva maradnak a héjakban.

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok és sok sikert kívánok a továbbiakban!
    A felsoroltak közül én is sok mindent használok, bár még nem jutottam el a nagyon tudatos dolgokig, mint pl. a karobpor vagy a sok csíra. (igaz, már próbálkoztam házilag velük, de valamit nem csinálhattam jól!)
    De... azért vigyázat! Nem kell mindennek bedőlni, amit a neten olvasol, mert sok mindennek mincs valós alapja, és ami még fontosabb: nem lehet leellenőrizni. Ha nincs megfelelő szaktudásod valamihez (mint pl. nekem ilyen területen) könnyű elhinni bármit.
    Én, mint minden hasonló dologgal kapcsolatban a már unalmas és közhellyé vált "arany középutat" ajánlom: kerülni a mesterséges dolgokat, a sok ételszínezőt (bár egy torta díszítéséhez, néha muszáj alkalmazni), az ízfokozókat (magam készítettem a nyáron ételízesítőt), az "alap-porokat", a szalámi-párizsi-virsliféléket, lehetőleg hazai vagy sőt, térségbeli, netán saját kerti zöldségeket használni, stb. de nem esni át a ló túlsó oldalára, amikor a természetes házi tejet pl. rizs- meg szója meg mittommilyen tejekre cseréljük és a húst is mindenféle mással helyettesíteni. Ez nem jelenti azt, hogy azt mondom: minden nap húst hússal, sőt. Nálunk pl. kedd óta nem volt hús; talán ma lesz, de meglehet, hogy csak holnap.
    Szóval, igen, amit csak lehet, kerüljön az ember, ha egészségtelen, de túlzásokba sem szabad esni.
    Én a mikrót és a serpenyőt megtartanám, mert az első bizony jó szolgálatot tehet bizonyos esetekben (én sem használom gyakran, de jó, hoyg van), bár természetesen, meg lehet élni nélküle, magam is tudom, mert tavaly ilyenkor éppen el volt romolva a régi, a serpenyő pedig szintén sok bosszúságtól, kellemetlenségtől megment. De persze, te határozol. :)
    Szóval, további jó útkeresést és remélem, megtalálod azt az utat, ami neked és családodnak a legeslegjobb.:)
    Bocs', hoyg iylen hosszúra nyúltam.:P:)

    VálaszTörlés
  4. "Jót s jól! Ebben áll a nagy titok." (Kazinczy Ferenc)

    VálaszTörlés
  5. Kíváncsian várom az új recepteket!A mikrót én se dobnám ki. Hidd el vannak nála sokkal károsabb dolgok, ami nincs szem előtt, de van!!!

    VálaszTörlés
  6. Én is így jártam a zsázsával. Olyan szag terjengett a házban egy éjszaka után, hogy nem bírtam tovább és én is kidobtam. Viszont próbáld ki a lucernát! Igaz 6 napig csíráztatni kell, de nagyon finom. Semleges ízű, nagyon sok mindenhez megy.
    Már nekem is felnyílt a szemem egy ideje, de sajnos azt veszem észre, hiába igyekszem mellőzni, kizárni a káros dolgokat, nagyon sokszor nem tudok ellene tenni (pl. nincs módom rá, hogy biozöldséget, gyümölcsöt vegyek, nincs a környéken ilyen hely). Az allergiám miatt nekem is át kellett térnem a fluormentes fogkrémre, nem tudok csak alternatív tisztítószereket használni (ezt mondjuk nem bánom...). De nagyon sok esetben ezt sem tudom elkerülni (pl. munkahely).
    Kitartást és sok sikert a váltáshoz!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm mindenkinek a jókívánságot! :-) De nem lesz ez egy hatalmas profilváltás, (inkább csak úgy magamban, magamnak), csak egy kísérletezgető konyhácska, a családomnak maradnak a hagyományos ételek, bár őket is mindig kínálni, kóstolgatni fogom.
    Szerintem sem lehet mindent kiiktatni, és mindent elhinni nem kell, ezért van az én unokatesóm, aki ebben a témában viszont lepipálhatatlan.. Lehet, hogy a neten való olvasgatás során én is azt mondtam volna, hogy na, ez is kamu meg az is, de miután megkérdeztem őt, és valahogy pontosan meg is fogalmazva elmagyarázta, hogy ez miért nem jó, neki hittem...
    Igaz, naiv vagyok, de neki hiszek...
    Még mindig vannak olyan dolgok, amiben pártatlan vagyok, vagyis nem tudom, jó-e vagy nem... de majd elválik...
    Kidobni persze nem szeretném a mikrót, de legalábbis a reggeli tejet melegíteni meg a vizet a gabonakávéhoz....stb. - ez mind mehet gáztűzhelyen is a kis melegítőmben.

    VálaszTörlés
  8. http://szendigabor.freeblog.hu/archives/2009/11/28/Paleolit_taplalkozas/

    További tájékozódás céljára.

    VálaszTörlés
  9. Sok sikert neked a változtatáshoz!

    Én folyamatosan próbálkozom, de gyakran a pénztárcám közbe szól. Sajnos "egészségesen" élni, úgy hogy változatos is legyen, sokkal többe kerül, mint hagyományosan, de amit tudok én is kerülök.

    VálaszTörlés
  10. Gasztroboszi, jól bevásároltál ám!
    Nálam is így kezdődött a hóbort: csak megkóstolok ezt-azt a reformboltból, aztán úgy maradtam. :-)
    Sok sikert a remek elhatározásodhoz!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails