Oszd meg!

2010. július 31., szombat

Töki pompos

Töki pompost még nem készítettem, de most kipróbáltam, megkóstoltuk. Nagyon finom.
Eredetileg hajtott pizzát szerettem volna készíteni, de változtattam az elképzelésen, így lett belőle ez a majdnem töki pompos.
Tésztájának az én bevált pizza tészta receptemet használtam, (és nem tettem bele krumplit, mint ahogy az eredeti receptben van) és feltétnek a szalonna mellé tettem egy kis kolbász darabkákat is. Igazából lila hagymával van írva az eredeti recept, de az most nem volt, így maradt a sima vöröshagyma és egy kis újhagyma is került rá.
A mennyiségből 3 db kerek pizzalapnyi lett.


Tészta:
hozzávalók:
kb. 50 dkg liszt, 1 egész élesztő, 2,5 dl tej, 1 kis doboz tejföl, só ízlés szerint, 1,5 teáskanál cukor

Tészte elkészítése:
A langyos cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
A többi hozzávalóval együtt közepes keménységű tésztát gyúrunk (vagy kézzel vagy a kenyérsütő segítségével), és 1 órán át kelesztjük letakarva meleg helyen. Utána három felé vesszük, és kinyújtjuk a bevajazott pizzasütő lapokon.

Feltét:
1,5 doboz nagy tejföl, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 szelet szalonna, reszelt sajt (lehet füstölt is és sima vegyesen), kb. 15 cm-nyi kolbász.
A tejfölbe elkeverjük a zúzott fokhagymát, közben a szalonnát kis kockákra vágjuk, és serpenyőben zsír nélkül megsütjük, hogy ropogós legyen.
Közben az első lapot betesszük sülni a meleg sütőbe, mikor félig készen van, megkenem egy kenőtollal a szalonna zsírjával, ráteszem a fokhagymás tejfölt, a sült szalonna darabkákat, a kolbász darabkákat, a karikákra vágott hagymát, és újra betolom a sütőbe. Mikor majdnem készen van, jól megszórom reszelt sajttal.

Jó étvágyat!

Így festett egészben, kerekre csináltam, de lehet szögletes tepsiben is:


2010. július 15., csütörtök

1 éves a Gasztroboszi blog




Egy éves volt július 13-án a Gasztroboszi blogom.... :-)
Azóta eltelt egy év.
Így utólag visszanézve a recepteket, hát bizony akkor még nem nagyon érdekelt, hogy mit is eszünk, bolti vagy nem bolti, műkaja vagy egészséges ...
Finom legyen, egye a család, a többi mellékes volt.

Örülök, hogy ma már nincs ez így.
Ugyan kevesebb hagyományos recept születik nálam mostanában, de úgy érzem, a táplálkozásunk minőségibb lett. Ezt úgy értem, hogy minőségibb alapanyagokból, jobban megválogatva. Ebből a változásból született a www.fittnok.hu honlap.

Visszaemlékezem.... honnan is jött a Gasztroboszi név???

Hát, egy meleg nyári napon életemben először tiramisuhoz készülődtem. Nem volt itthon tejszínhab. Elöntött a hév... pedig mindent beszereztem. Boltba menni nem volt kedvem. Maradt a vanília puding.
Elsőre úgy nézett ki, nem akar összejönni, már már azon gondolkodtam, hogy az udvar közepén fog landolni cica eledelként, aztán a férjem lecsillapított (nem tudom, miért voltam ilyen heves :-))) Amit készítettem, végülis bedugtam a hűtőbe, és lássunk csodát, eget rengetően finom dolog lett belőle... Azóta is kedvencem a tiramisu, bár mostanában nem készítek.

Ekkor döntöttem el - még mérgemben, hogy lesz egy gasztroblogom, csak úgy mellékesen, melyben összegyűjtöm a receptjeimet, (mert ha néha megcsinálok valami különlegeset, elfelejtem ám :) - így ötletadónak megmarad, és mindig elő lehet szedni. Jobb így, mintha füzetbe irogálnám a recepteket. Meg aztán kislányomnak is megmarad emlékbe majd... :-)

És ha már majdnem ilyen pancserül sikeredett az első tiramisu, akkor én egy gasztropancser vagyok.
Aztán belegondoltam, hogy ez azért nem így van, mert a férjem szereti a főztömet, és hát azért tudok főzni meg sütni, mint egy rendes háziasszony, mégha néha boszi is vagyok, mert sokszor csak próbakotyvasztok, ezért lettem hát Gasztroboszi.


Köszönöm azoknak akik eddig olvastak, bekukkantottak hozzám, és köszönöm előre is azoknak, akik még a csekély számú amatőr bejegyzésem ellenére is meglátogatnak majd a jövőben. :-)

Kellemes gutaütésmentes napokat mindenkinek!

2010. július 7., szerda

Hidegtál


Kislányom keresztelőjére az alábbi hidegtálat készítettem (ez egyike a soknak). Ez a szokásos bevált hidegtálunk, egy régebbi bejegyzésben a recepteket is már leírtam.
Mi van benne?
alul franciasaláta, töltött tojás (kaszinótojás-féle), tormás sonkatekercs pirosarannyal.

Recept megtalálható itt:

Hidegtál

Sajttekercs

Sonkával töltött sajttekercset most csináltam életemben először. Kislányomnak volt a keresztelője és arra készült a hidegtálba. Féltem tőle, hogy elolvad, vagy nem fog menni.
Hát, ami azt illeti, nem a legegyszerűbb műveletek egyike a sajtot úgy megolvasztani, hogy ne folyjon szét (de gondolom ez fajtától is függ). Mikró kizárva, marad a meleg vízben való fürdő.
Nem lett ugyan olyan mestermű, de elsőre megfelel és ami lényeg, fincsi volt.




Hozzávalók:
kb. 30 dkg trappista sajt, fél csomag vékony csirkemellsonka (vagy pulykamellsonka), 3-4 keményre főtt tojás, kis petrezselyem, fél tubus tömlős sajt, kb. 10 dkg vaj (előtte kb. fél óráig szobahőmérsékleten álljon)

Elkészítés:
Elkészítjük a tölteléket (a tojássárgáját a tojásfehérjével, vajjal, tömlős sajttal, petrezselyemzölddel összekeverjük) és készenlétbe helyezzük a sonkát.
A sajtot forró vízfürdőbe dobjuk, és megvárjuk, míg puha lesz és megolvad. Lehetőleg ne vastag sajtot dobjunk a vízbe, mert akkor a széle már folyni kezd, míg a belseje kemény marad. Miután a sajt megpuhult, egy zsírpapíron sodrófával néhány milliméteresre nyújtjuk. Rápakoljuk a félig kihűlt sajtra a masszát (azért kell félig kihűteni, mert különben ha nagyon meleg, a vaj szétfolyik rajta). Majd erre a masszára pakoljuk a sonkát.
Kicsit sietni kell, mert ha kihűl teljesen a sajt, akkor nem lehet szépen csigára feltekerni, mert törni fog. Feltekerés után egy alufóliába csomagolva a hűtőben tároljuk, míg megszilárdul, és csak akkor szeleteljük, mikor már kb. 1 napot a hűtőben állt. Ha szorít az idő, egy időre be lehet tenni a mélyhűtőbe.

Meggyes pite




Hozzávalók:
2 db tojás, 14 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1,5 dl tej, 1 sütőpor, reszelt citromhéj, 30 dkg liszt, 2-3 marék magozott meggy

Elkészítés:
A 2 tojást a cukorral és a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a másfél dl tejet, a sütőport és a 30 dkg lisztet, az egészet jól kikeverjük mixer segítségével.
Vajazott, lisztezett tepsibe tesszük, majd belepotyogtatjuk a magozott meggyet. Forró sütőben megsütjük.

Én így készítem és nagyon finom, gyorsan elkészíthető.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails