Oszd meg!

2010. július 7., szerda

Sajttekercs

Sonkával töltött sajttekercset most csináltam életemben először. Kislányomnak volt a keresztelője és arra készült a hidegtálba. Féltem tőle, hogy elolvad, vagy nem fog menni.
Hát, ami azt illeti, nem a legegyszerűbb műveletek egyike a sajtot úgy megolvasztani, hogy ne folyjon szét (de gondolom ez fajtától is függ). Mikró kizárva, marad a meleg vízben való fürdő.
Nem lett ugyan olyan mestermű, de elsőre megfelel és ami lényeg, fincsi volt.




Hozzávalók:
kb. 30 dkg trappista sajt, fél csomag vékony csirkemellsonka (vagy pulykamellsonka), 3-4 keményre főtt tojás, kis petrezselyem, fél tubus tömlős sajt, kb. 10 dkg vaj (előtte kb. fél óráig szobahőmérsékleten álljon)

Elkészítés:
Elkészítjük a tölteléket (a tojássárgáját a tojásfehérjével, vajjal, tömlős sajttal, petrezselyemzölddel összekeverjük) és készenlétbe helyezzük a sonkát.
A sajtot forró vízfürdőbe dobjuk, és megvárjuk, míg puha lesz és megolvad. Lehetőleg ne vastag sajtot dobjunk a vízbe, mert akkor a széle már folyni kezd, míg a belseje kemény marad. Miután a sajt megpuhult, egy zsírpapíron sodrófával néhány milliméteresre nyújtjuk. Rápakoljuk a félig kihűlt sajtra a masszát (azért kell félig kihűteni, mert különben ha nagyon meleg, a vaj szétfolyik rajta). Majd erre a masszára pakoljuk a sonkát.
Kicsit sietni kell, mert ha kihűl teljesen a sajt, akkor nem lehet szépen csigára feltekerni, mert törni fog. Feltekerés után egy alufóliába csomagolva a hűtőben tároljuk, míg megszilárdul, és csak akkor szeleteljük, mikor már kb. 1 napot a hűtőben állt. Ha szorít az idő, egy időre be lehet tenni a mélyhűtőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails