Oszd meg!

2009. december 31., csütörtök

Boldog új évet!

Sikeres, boldog, szeretetteljes új esztendőt kívánok Minden kedves Gasztroblogger társamnak, olvasónak és minden embernek a világon! :-)




Békés álmainkba ne csalódjunk soha

Oltalmazzon minket emberek mosolya,

Lelkünkben béke és szeretet virítson,

Düh és gaz álnokság meg ne szomorítson.

Ostoba szólamra ne hajoljon szívünk

Gazdagság kísérje minden vidám léptünk,

Útjaink vigyenek igaz célunk felé

Jövendőnk munkája ne váljon vízzé.

Éjszaka pompásan ragyogjon csillagod

Veled lehessek, amikor csak akarod,

Egymásra találjon most minden kereső,

Társával éljen minden egymást szerető.

Közösen tegyük szebbé ezt a világot

Ízleljünk már most földi boldogságot,

Váljon minden titkos szép álmunk valóra,

Áldott legyen minden együtt töltött óra.

Nevetni tudjunk és őszintén örülni

Odvas idő fogát messze elkerülni,

Keveset mondok végül, de szépet:

Boldog Új Évet!

2009. december 23., szerda

Boldog Karácsonyt!

Boldog, békés és szeretetteljes Karácsonyt kívánok minden kedves Gasztroblogger társamnak, olvasóimnak,
és minden erre járó látogatónak!



2009. december 20., vasárnap

Mézes puszedli

Gizinél láttam egyik héten mézes puszedlit, ő pedig Kiskuktánál látta. Én még sosem csináltam, mindig boltit szoktunk venni, gondoltam, itt az idő, én is megpróbálom. Eddig azt hittem, hogy valami ördöngősség, de most látom, hogy nem az. Fincsi, puha lett.

Hozzávalók:
12,5 dkg margarin, 12,5 dkg méz, 3 tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 púpos evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja és leve, 45 dkg liszt, fél csomag sütőpor, csipet só, mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt szegfűszeg, fahéj ...)
Tetejére: 100 gr ét tortabevonó, kb. 30 gramm margarin

Elkészítés:
A margarint és a mézet egy edénybe teszem, és szépen lassan felmelegítem. Ezt követően a tojássárgáját a cukorral kikeverem habosra, majd hozzáadom a tejfölt, a citromhéjat és a citromlevet, és jól összekeverem.
Külön összekeverem a szilárd hozzávalókat: a lisztet a sóval, a sütőporral és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd a mézes masszába teszem. Lágy tészta lesz belőle. Golyókat formálok belőle, és zsírozott, lisztezett tepsibe rakom, és kisütöm. Hamar megsül.
(Hopsz, majdnem elfelejtettem, az eredeti recept szerint egy napig kell a tésztát pihentetni a hűtőben, én nem tettem, de így is okés lett) :))
Ha kihűlt harmadannyi margarinnal megolvasztott étcsokiba mártom.

2009. december 13., vasárnap

Mézeskalács

Ezt a receptet még egyik kolléga tanítónőtől, Hajni nénitől kaptam, és azóta nálunk az advent és karácsony nem múlhat el mézeskalács nélkül. Néhány héttel karácsony előtt el lehet készíteni, nagyon sokáig eláll. Fémdobozban, vagy ennek hiányában ötliteres befőttesüvegben alufóliával legumizva tárolom. Féltve őrzöm karácsonyig, hogy kitartson addig, néha azonban nem bírok ellenállni a csábításnak, és csipegetek belőle.
Az illata, a puha állaga, az íze fenséges. Mézeskalács-imádó vagyok. Szeretem szaggatni, sütni, díszíteni, gyönyörködni benne, megillatolni és megenni is.


Íme a tuti bevált recept, ebben senki nem fog csalódni, azt garantálom:

76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát (a recept ennyit ír, de én két jó teáskanállal teszek bele, nem spórolom ki, így tutira puha lesz, nagyon jó az állaga), 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük. A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehetjük a tésztára (sokan lenmaggal, szezámmaggal, szotyolával, tökmaggal díszítik, pl. az iskolában is, ahol nincs kecmec a cukormáznak, és a gyerekek apró kezükkel díszíthetik a magokkal a kalácskáikat), a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.

Cukormáz:
1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (Legalább 20-30 percig kell keverni!!!)


Azt sajnáltam, hogy nem volt itthon díszítő gyöngy ezüst színű, és hogy most nem tudok magosat készíteni, hiszen itt a két csöpp, és a díszítés is nagyon sok időt vett el, hála férjemnek, aki addig vigyázott a gyerekekre). De nem baj, a tény, hogy elkészült végre a mézeskalács kárpótol ezért.

Yasmine-nak köszönöm, hogy blogjában olvashattam erről az okos kis szerkentyűről, a mézeskalács díszítőről, én zacskóba kanalazva szoktam a cukormázat a mézeskalácsra nyomni, de ezzel könnyebb volt és kényelmesebb. Szerencsére találtam nálunk itthon az Ezer áruk boltjában.


Volt már hagyományos kiszúró formám is (fenyő, szív, csillag, angyal, ....), de most valami újra is vágytam, a kookta.hu oldalon rendeltem ezeket a szép hópihe kiszúró formákat. Nem bántam meg.


A díszek karácsonyfára akasztva is nagyon mutatósak, ekkor tűvel egy cérnát átfűzök rajtuk, és felaggatom a karácsonyfára. De lehet az ajtó fölé-köré helyezett beltéri girlandot is díszíteni vele.


Egy kis képgaléria:

Pici fiam is szaggatta ügyes kis mancsával :)


A figurák egyenként:


Mézeskalács vegyes:

Mézeskalács csillagok:

Hópihe varázs:

Holdacskák és csengettyűk:

Hullócsillagok:

Mézeskalács szívek:

Hóemberek és fenyőfák:

2009. december 6., vasárnap

A Mikulás hozta díj

Drága gasztroblog társaim, Andi és Gizi várt ezzel a csodás meglepetéssel. És Yasmine is. Henitől is megkaptam. Köszönöm nekik.


Nagyon megtisztelő és nagy boldogság, mikor látja, érzi az ember, hogy gondolnak rá.
Írtam is, hogy még nem készítettem ugyan semmit karácsonyra, ... de talán a két pici manótól jövő héten neki tudok állni. Most a karácsony előtti nagytakarítás meg családi ünnepek, stb. annyira lefoglalnak, hogy a főzés csak tényleg olyan ripsz-ropsz munka.
Jövő héten mézeskalács sütésre készülök. Minden évben készítek mézeskalácsot. Remélem, idén még szebb mézeskalácskákat fogok készíteni, mint tavaly. Már rendeltem is hozzá kiszúró formákat, mert nálunk csak a hagyományos szív, karácsonyfa, ... formákat lehet kapni.
Aztán jönnek majd a linzerek, ez a kétfajta süti úgyis sokáig eláll.

Szóval, köszönöm mégegyszer nektek a díjat, küldöm is vissza hozzátok Andi és Gizi, hiszen imádom a blogotokat, és mindenkinél már jó meleg karácsonyi hangulat van. :)

Küldöm még:
Andi-cukinak, Mohának, Yasmine-nak, Torkos Kuckóba Mónikának, Trinity-nek, Ircsinek, Heninek.

És még mindenkinek, akihez fel vagyok iratkozva! :)

Boldog adventet!

2009. december 5., szombat

Tonhalkrémes szendvics

Sosem csináltam még tonhalkrémet, de hú, kinél is, valakinél olvastam, mostanában csinált. ... nem jut eszembe...
Na, mindegy, tényleg finom lett.


Hozzávalók:
egy tonhal konzerv, pici só, bors, majonéz, kis mustár, vöröshagyma, 1 főtt tojás, kis szárított petrezselyem

Elkészítés:
A hozzávalókat ízlés szerinti mennyiségben jól összeturmixolom (brimm-brümm), és kenyérre kenve uborkával együtt hamar megeszem.




2009. december 3., csütörtök

Zöldborsó főzelék

Eddig a zöldborsó főzeléket mindig magyarosan, pirospaprikásan és rántásosan készítettem, de ez a fajta változat mindig jobban ízlett. Így még soha nem csináltam, úgyhogy most kipróbáltam, és sokkal finomabb.


Egy kis vajat megolvasztok egy kis olajjal együtt, majd rádobom a borsót és egy kis cukrot. Összekeverem, majd egy pici vizet öntök rá, megpárolom.
Ha megpárolódott, felöntöm, annyi vízzel, hogy a borsót ellepje, teszek bele még cukrot, sót, szárított petrezselymet, egy fél leveskockát, és puhára főzöm a borsót. Ha megfőtt, lisztet és tejet összekeverek, és ezzel habarom be.
Most főtt tojással tálaltam, férjem bélszínrolóval ette volna, azzal az igazán finom.

2009. december 2., szerda

Kellemes nálad díj! :)

Gizikétől és Anditól kaptam ezt a megtisztelő díjat, örülök, hogy ők szeretnek nálam lenni! :)
Nem mintha nagy különlegességek lennének a blogomon, de igazán boldog vagyok, ha még így is talál valaki valami kedvére valót.

Én szintén nagyon szívesen kukkantok be hozzátok ötletért, Gizihez és Andihoz, Yasmine is nagy kedvencem és még szívesen kukkantgatok Mohához, Kiskuktához, Andi-cukihoz, Henihez, Trinity-hez, Ircsihez, Mónikához a Torkos Kuckóba, Anya főztje blogba, meg igazából mindenkihez.
Úgyhogy küldöm nektek is, és még mindenkinek, akihez fel vagyok iratkozva.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails