Oszd meg!

2010. március 14., vasárnap

Vega kolbászkrém

Amit egyedül hiányolok belőle, az a füstölt íz. Nyáron majd mikor a többiek szalonnát sütnek, biztosan fogok ilyent csinálni, és akkor megpróbálom kicsit megfüstölni, hogy ízre kapjon.
Amúgy ha a füstös ízt nem számítom, teljesen kolbász íze van. A fűszerezéssel óvatosan kell bánni, nekem az első nem sikerült, túl sok paprikát tettem bele. Ez a második már finom ehető volt. Inkább kevesebb fűszer az elején, és lehet még bele keverni, ha kevés.


Hozzávalók:
1,5 csésze bio búza, 1,5 csésze barnarizs, fűszerek: pirospaprika, köménymag, só, icipici bors, icipici fokhagyma, icipici vöröshagyma apróra vágva, tengeri só (a fűszerekkel lehet egyéni ízlés szerint variálni), kis víz, hogy kenhető legyen.

Elkészítés:
A búzát beáztatom 3-4 órára, de egy éjszakára is lehet. Ezt követően vizet cserélve rajta felteszem főni, és addig főzöm, míg teljesen puha nem lesz (ez kb. 1,5-2 óra), a vizet néhányszor lecserélem rajta. A barnarizst szintén puhára főzöm. A főtt gabonákat a fűszerekkel jól összekeverem, hozzáteszek egy kis vizet, majd éppenhogy a botmixerrel egyet brümmentek rajta.
Ha kell, utánízesíthető.

Hopsz, most ütött szöget a fejembe, hogy talán egy kis szójaszósz víz helyett adhatna neki egy kis füstös ízt..... :-)2010. március 12., péntek

Búzafűlé

No, nem sokat vacilláltam, hogy vegyek-e búzafűprést, annyi jót olvastam és hallottam róla. Gondoltam, nem kapszulázok meg boltilevezek, hanem itthon frissen préselve, úgy sokkal gazdaságosabb, kifizetődőbb hosszú távon.
A búzafű levét még szoknom kell, elsőre borzalmas volt. Keserűre számítottam, de édes volt, édes fűíz... (brrr). De nem baj. Benzsi mondta, ahogy tisztul az ember, annál ihatóbbnak fogja találni. Bízom benne én is.

Rövid "búzafű-mese" képekben:

Búzafűmag (tönkölybúza!!!) - kezdésnek 3 kiló!


A várva várt búzafűprés. Lexen márkájú, kézi. Öröm tekerni! Gyönyörűű :-)A tönköly búzafűmagokat egy éjszakányi vízbe áztatás után elültettem,
majd pár nap múlva ilyen lett az én kis élő táplálékom:


És elkezdett növekedni, és nőtt, nőtt:


Mígnem elérte a vágókort. Naponta egy bő maréknyit arattam belőle ....


És kipréseltem ....


Itt ez a drága nedű, csak lenne jobb íze!!! :-)
De majd megszokom... Kezdetnek csak 20 ml kb.


És a megmaradt szárazanyag "kunkorvány"... (lehet, hogy ilyen szó nincs is? :-)
Nagyon jól kipréseli, egy csepp lé sem marad a fűben!


Kipróbáltuk répával is, mivel nemcsak búzafüvet lehet benne préselni, hanem bármilyen kemény zöldséget. Almára nem jó, az túl puha hozzá. Répánál működött nagyon jól.
A répalét lehet keverni zellerlével, paradicsomlével, befűszerezni friss petrezselyemlevéllel és bazsalikommal és meginni.
Nem is kell ezeknél jobb egészséglé!


Komoly méregtelenítő kúrát még nem tarthatok, de szuper lesz ez majd akkor is, ha már töretlen lesz az utam a kitisztulás felé.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails