Oszd meg!

2009. szeptember 28., hétfő

Tejfölös-sajtos karaj

Fincsi, gyors ebédnek készült ez a sajtos-tejfölös karaj szeletke. Ismét egy finom, gyors, és egyszerű étel.

Hozzávalók:
karaj szeletek, só, fehérbors, őrölt szerecsendió, tejföl, sajt, kis olaj

Elkészítés:
A vékonyra klopfolt karaj szeleteket megsózom és befűszerezem a fehérborssal és az őrölt szerecsendióval. Forró olajban kisütöm mindkét oldalát. Utána egy tűzálló jénai tálba teszem, megszórom reszelt trappista sajttal, majd jól megkenem tejföllel, végül a tetejére ismét sajt kerül.
Betolom a sütőbe is addig sütöm, míg a tetején a sajt kis színt nem kap.
Sült krumpli gerezdekkel tálaltam. (A krumplit előbb elvagdosva vízben félig megfőzöm, majd jól lecsöpögtetem, és olajban kisütöm.)

Készül a sajtos-tejfölös karaj:


2009. szeptember 25., péntek

Gerzemürze

Sosem hallottam a gerzemürzéről, de most, hogy az interneten többféle receptet nézek, több helyen is rábukkantam, és mivel minden hozzávaló volt itthon, és csak egy-két perc az elkészítése, valamint fincsinek is tűnt, gyorsan összedobtam. Nem csalódtam. Egy valóban isteni finom és egyszerű édességről van szó.
Gerzemürze :))) - jó neve van, még a férjem is megmosolyogta.


Hozzávalók:

egy csomag babapiskóta, 1 nagy pohár tejföl, fagyasztott málna és cukor ízlés szerint.

Elkészítés:
A babapiskótát eltördeljük, rátesszük a fagyasztott málnát. A tejfölt összekeverjük annyi cukorral, hogy kellemesen édes legyen, és a fagyasztott málnára öntjük. Hűtőbe tesszük, és megvárjuk, míg a málna kiolvad, ezt követően összekeverjük, és lehet fogyasztani.
(az eredeti recept szerint, nos, én ezt nem bírtam kivárni, és kissé megolvasztottam a málnát, gyors összekevertem és már be is kebeleztem. Mivel kisebb adagot csináltam, készíthettem még egyet férjemnek kóstolóba és a kisfickómnak. :) )

Készül a gerzemürze:


2009. szeptember 24., csütörtök

Meggyleves

Mindig van itthon fagyasztott meggyem, azzal van teli a fagyasztó, mert két fánk is van, amin terem, és nincs szívem rajta hagyni, befőttnek meg idén nem tudtam eltenni kislányom születése miatt. Így most apasztottam kicsit a hűtőláda tartalmát.


Hozzávalók:
kb. 30 dkg friss vagy mirelit meggy, ízlés szerint: cukor, citromlé, csipetnyi só, fahéj, egyéb fűszerek pl. ánizs, szegfűszeg (vagy egy mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék), 3/4 csomag vaníliás puding, kb. 2 dl tej, 1 dl főzőtejszín

Elkészítés:
A meggyet felteszem főni kb. 2 liter vízben, megsózom, megcukrozom, és beleteszem a citromlevet és a fűszereket. Ha a meggy megfőtt, felforrt a leves, a vaníliás pudingot elkeverem csomómentesen egy kis tejben, majd a maradék tejet és tejszínt hozzáöntöm, ezt teszem a forrásban lévő leveshez. Megvárom, míg újra rottyan egyet, és már készen is van. Hidegen tálalom.

2009. szeptember 23., szerda

Szalonnás-tejfölös-sajtos csiga

Ugyanabból a tésztából készül, mint a sörkifli, recept itt.


A formázása és az ízesítése más azonban. Az elkészített tésztát kétfele veszem, a két cipót kisodrom és megkenem tejföllel, meghintem reszelt sajttal, és icipici olajon megpirított szalonnakockákat szórok rá. Az egészet feltekerem, majd kb. 1-1,5 cm-es csíkokra vagdalom. Óvatosan, mert hamar szétesik. A csigákat zsírozott, lisztezett tepsibe teszem, megkenem egy kis felvert tojással, és sütőben megsütöm.

Készül a szalonnás csigabiga:

Ez is fini! :)

2009. szeptember 22., kedd

Sörkifli

A jól bevált kelt tészta receptemet használtam fel a sörkifli készítéséhez. Több napig finom és puha marad, ha egy műanyag tálban tároljuk. Most már dukált nagyon valami sósság készítése, mert az utóbbi időben általában csak édes sütemények készültek.



Hozzávalók:
60 dkg liszt, 1 pohár tejföl, 10 dkg margarin, 2 teáskanál só, 1,5 dl cukros tejben felfuttatott 5 dkg élesztő, megkenéshez: egy tojás, köménymag vagy szezámmag vagy lenmag, vagy reszelt sajt a tetejére szóráshoz

Elkészítés:

A tésztához valókat összedolgozzuk, megdagasztjuk kézzel vagy kenyérsütőgép dagasztó fokozatán. Meleg helyen lefedve kb. 1 óra hosszat kelesztjük. A tésztát kb. 8 részre elvágjuk, mindegyiket kör alakúra nyújtjuk ki lisztezett gyúródeszkán. A köröket még további nyolc részre osztjuk fel, és lazán feltekerjük kifli formára. A kifliket tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük felvert tojással, egy kis sóval megszórjuk még a tetejét, és rászórjuk a köménymagot, vagy szezámmagot, lenmagot vagy reszelt sajtot. Előmelegített sütőben közepes fokozaton megsütjük aranysárgára.
Tipp: sonkát vagy bacont lehet a kifli belsejébe tekerni!

Én most lenmaggal és szezámmaggal szórtam meg:

A kör alakúra kisodort tésztát nyolc egyenlő részre vágom:

Készülnek a sörkiflik:

2009. szeptember 20., vasárnap

Rizses hús

Csak ötletadónak teszem be ezt a bejegyzést. Blogomnak akár adhattam volna a villámgyors és egyszerű ételek címet is. Ugyanis nagyobb főzésekre csak hétvégeken jut idő néha, mikor férjem tud vigyázni a kisgyerkőcökre. Hétköznap próbálok azért finom de gyors ételeket készíteni, amivel nincsen sok munka. Nektek melyik a kedvenc villámkajátok?


Egy egyszerű ebéd: sertéscombból finom szaftos fűszeres pörköltet készítek (én szerencsendiót, őrölt köménymagot és majorannát teszek bele), amit főtt rizzsel összekeverek.
Csemegeuborkával kínálom.

2009. szeptember 19., szombat

Mustáros csirkemell


Hozzávalók:
csirkemell filé, mustár, kis tejföl, kis olaj, só

Elkészítés:
A tejfölt összekeverjük a mustárral és a sóval, majd a csirkemell filéket beletesszük, kb. annyi mártásnak kell lennie, hogy a húst ellepje. Hűtőben lehet az ízeket egy éjszakát érlelni.
Másnap az egészet teflon serpenyőre borítjuk, és kis olajon megsütjük addig, míg a tejfölös mustár rá nem sül a húsra.
Én rizibizivel és paradicsomsalátával tálaltam. Fincsi volt nagyon!
Ugyanígy sertés karajjal is készíthető.

2009. szeptember 18., péntek

Rácsos túrós

Először készítettem ezt a süteményt, a túrós rácsost, nagyon ízlett mindenkinek.


Hozzávalók:
Tészta: 40 dkg liszt, fél sütőpor, 1 tojás, 2 ek. cukor, csipet só, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, Szóráshoz: egy kis búzadara,
Rácsok kenéséhez: 1 tojássárgája
Töltelék: 50 dkg túró, 5 dkg mazsola, 1 citrom héja, 15 dkg cukor, 2 tojás, 1 vaníliás cukor

Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk. A tésztát 1/3 - 2/3 arányban kettévágjuk, és a nagyobbikat kinyújtjuk tepsi méretűre, én kb. 20x 30-as tepsit használtam. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, és rátesszük a tésztát, amit megszórunk egy kis búzadarával, hogy ne legyen "szalonnás" a tésztája a túrótól.
A töltelékhez a túrót habosra keverjük a citrom héjával, a cukorral, a tojások sárgájával, majd belekeverjük a mazsolát, felverjük a 2 tojás habját és fakanállal beleforgatjuk a tojásfehérjehabot a túrós masszába. Ezzel a töltelékkel kenjük meg a tésztát.
A kisebbik tésztát is kinyújtjuk, és derelyevágóval vagy késsel csíkokat vágunk belőle, ezt a tésztára tesszük, hogy rácsos mintát formázzon.
Megkenjük a rácsokat tojássárgájával, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Tálalásnál porcukorral meghintve kínáljuk.

Megjegyzés: van, aki a rácsok közé baracklekvárt is tesz.

Sütés előtt:

Sütés után, még egyben, porcukorral megszórva:


2009. szeptember 17., csütörtök

Krumplis tészta

Van, aki csemegeuborkával preferálja, én tejföllel imádom.


Hozzávalók:
1 db közepes vöröshagyma, olaj, só, pirospaprika, 5-6 szem közepes-nagyobb krumpli, kb. 350-400 grammnyi fodros nagykocka tészta

Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, majd felöntjük egy kis vízzel, rátesszük a pirospaprikát, elkeverjük, belerakjuk a kockákra vágott krumplit, és felöntjük teljesen annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Megsózzuk. Megvárjuk, meg megfő a krumpli és majdnem elfövi a levét. Ekkor összenyomkodjuk krumplitörővel. Közben sós, kis olajos vízben kifőzzük a tésztát, lecsepegtetjük, és a kettőt összekeverjük.

2009. szeptember 14., hétfő

Lecsó


Hozzávalók:
8-10 paprika, 2-3 nagyobb paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, olaj, só, kis cukor, 4-5 virsli, pirospaprika

Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágom, majd egy kis olajon megpirítom, kis vizet öntök rá, és fedő alatt kicsit megpárolom. Addig a paprikát megmosom, elvagdosom. A hagymához pirospaprikát teszek és belerakom az elvagdosott paprikát. Megsózom. Majdnem készre főzöm. Közben a paradicsomot forró vízbe mártom néhány másodpercre, és lehúzom a héját, és a virslit karikákra vágom. A héjától megfosztott elvagdosott paradicsomot és a virslikarikákat a lecsóhoz adom. Készre főzöm.
Van, aki tojásrántottával eszi, van, aki rizzsel, mi általában így natúrban kenyérrel.

2009. szeptember 13., vasárnap

Brassói


Hozzávalók:
5-6 közepes-nagyobb krumpli, kb. 40 dkg sertéscomb, só, bors, majoranna, olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Először a húst készítem el: kis olajban megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, majd kis vízzel felengedem és megpárolom. Ezt követően beleteszem a kis kockákra vágott sertéscombot, összekeverem, majd annyi vizet öntök rá, hogy ellepje a húst. Megborsozom, sózom, egy kis majorannát szórok rá, és belereszelem az egy gerezd fokhagymát (de ez ki is hagyható). Főzöm, szükség szerint az elpárolgott vizet pótolom. Mikor már majdnem kész a hús, a krumplit meghámozom, kockákra vágom és forró olajban kisütöm, majd a végén, mikor már minden kész, összekeverem a húst a krumplival.

2009. szeptember 12., szombat

Tiramisu torta 2.


Ismét egy tiramisu torta, csak ez most kisebb formában. Marcsi néni névnapjára készült.
Nem volt itthon semmi díszítés a tetejére, ezért babapiskótákat vagdaltam vékony csíkokra és egy vékony túrórudiból vágtam pár karikát és azzal díszítettem.
Eredeti recept: itt, csak az adagot variáltam kisebb tortaformára.

A megmaradt kis krémből pedig poharas változat készült:

2009. szeptember 10., csütörtök

Camembert sajttal töltött leveles tészta

Ismét egy leveles tésztából készült finomság, csak most nem édes, hanem sós. Nem lekvárral, hanem camembert sajttal töltöttem meg, és a tetejére reszelt trappista sajtot szórtam, és négyzetekre vágtam.

Hozzávalók:
egy bolti leveles tészta, tölteléknek: camembert sajt, a tetejére: reszelt trappista sajt,
a kenéshez: felvert tojás

Elkészítés:
A leveles tésztát téglalapokra vagdossuk, beleteszünk mindegyikbe egy kis camembert sajtot, majd összehajtjuk és a széleit villával lenyomkodjuk. Tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt trappista sajttal, és forró sütőbe téve megsütjük az egészet.
Gyorsan elkészíthető sós finomság.

2009. szeptember 9., szerda

Lekváros párnácskák leveles tésztából

Még sohasem használtam leveles tésztát, kicsit féltem tőle, (azt hittem harap) de nem kellett volna, olyan egyszerű, olyan gyorsan elkészíthető. (Persze én boltit használtam, és sikerült belőle fincsi sütit varázsolnom.)

Hozzávalók:
1 csomag bolti leveles tészta (én Lidl-set használtam, ami nem fagyasztott), lekvár, porcukor

Elkészítés:
A lekváros tésztából köröket szaggatunk, majd kemény lekvárt (hitlerszalonnát) teszünk mindegyik közepébe, majd kettéhajtjuk és a szélét villával lenyomkodjuk, hogy meglátsszon benne a villa lenyomata. Vajazott, lisztezett tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Még melegen vaníliás cukros porcukorba forgatjuk.
Langyosan a legfinomabb.

Sütés előtt:

2009. szeptember 4., péntek

Túrógolyó

Az ötletet Trinity blogjában olvastam, ezt variáltam kicsit át.

Túrógolyó csokimázzal
Hozzávalók:
1 csomag (250 gr) túró, porcukor, vaníliáscukor ízlés szerint, fél citrom reszelt héja, 2 evőkanál mascarpone krémsajt, 2-3 evőkanál darált háztartási keksz.
tetejére: 5 dkg ét tortabevonó, kis vaj, illetve a tortadarás hempergetéshez: tortadara

Elkészítés:
A túrógolyó hozzávalóit egy tálba tesszük, és jól összegyúrjuk úgy, hogy keményebb masszát kapjunk. Ha kicsit hígabb lett, egy időre hűtőbe tesszük. Utána kézzel kis golyókat formálunk belőle, és meghempergetjük a tortadarában, illetve vajjal megolvasztott ét tortabevonót csorgatunk a tetejére.


Túrógolyó tortadarában:

2009. szeptember 3., csütörtök

Limonádé

Gizi hívott meg egy limonádéra, ami most elég jól is esik, köszönöm, hogy rám is gondolt. :)
Szeretjük, bár nem sokszor iszunk. De pont ma kérte kisfiam, hogy csináljak neki. Szoktunk "nagyon néha" inni, mikor nincs itthon tea éppen, és nem csúszik olyan jól a friss víz. Mi "inyonyinak" hívjuk, kisfiam nevezte el még mikor nem tudott beszélni. Azóta majdnem minden innivaló inyonyi. (Hogy hogy lett limonádéból inyonyi? Gondolom valahogy így: limonádé - limonyi - inyonyi) :)

A játék szabály a következő:


1. Tedd ki a díjat a blogodra.

2. Linkeld be azt, akitől kaptad a díjat.

3. Nézz szét az ismerőseid között, találj ötöt, akiknek szeretnéd ezt a díjat odaadni.
4. Hagyj üzenetet a díjazottjaidnál.

5. Írd ki a blogodra, hogy kiknek küldted el a díjat.

Én pedig tovább küldeném, még ha már kaptak is:

Mónikának
Yasmine-nak
Ircsinek
Kiskuktának
Moha Konyhának

+ az erre járóknak! Üdv. és puszi mindenkinek! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails