Oszd meg!

2009. július 30., csütörtök

Tiramisu torta

Nemrég készítettem első tiramisumat (persze csak hamisan, nyers tojás nélkül, vaníliás pudinggal helyettesítve), de olyan elragadó ízélményt nyújtott, hogy Győző bácsi szülinapjára a tortát megálmodni sem tudtam volna más ízben, csakis tiramisuban. El is készítettem. Szeleteléskor a vanília puding miatt a krém kissé lágy lett (nem veszek többé krémhez vanília pudingot a Lidl-ben - irgumburgum!, mert tuti ez volt a ludas)

A kész torta:


Hozzávalók (egy 26 cm-es kapcsos tortaformához):
2 doboz (500 gr) mascarpone krémsajt, 2 főzős vanília puding, kb. 50 darab babapiskóta, feketekávé, rum vagy rumaroma, kb. 5 dl tej, 25 dkg cukor, a tetejére: kakaópor

Elkészítés:
Elkészítjük a krémet:
A mascarpone krémsajtot kikeverjük a 25 dkg porcukorral, majd ehhez hozzákeverjük a tejben megfőzött vanília pudingot, ami már kissé kihűlt.
Egy tortaformát belülről kirakunk babapiskótával úgy, hogy az alját levágjuk, kb. a tortaforma magasságáig legyen, hogy jobban megálljon, a már előzőleg elkészített masparponés krémből teszünk kicsit az aljára. A babapiskótákat rumos kávéba mártogatjuk, csak egy pillanatra, hogy ne ázzanak el, és lerakjuk vele a tortaforma alját, ha szükséges, eltörjük a piskótákat darabokra. Erre kerül a krém fele. Majd újabb kávés-rumos babapiskóta réteg jön, majd újabb mascarponés krém. A tetejét pedig kakaóporral megszórjuk. A felirathoz és a virágokhoz ollóval kivágtam a Boldog szülinapot feliratot és a virágokat, és azt tettem a krémre, hogy az a kakaós megszóráskor fehér maradjon. Körben a babapiskótákat pedig papírral letakartam, hogy azok ne legyenek kakaósak (hát, nem sikerült 100 %-osan, de majd máskor ügyibb leszek :) )
(A minta beszórása előtt a konyhaasztalon próbát végeztem)

Az elkészítés fázisai:

u. i. : Nagyon finom volt!

2009. július 29., szerda

Játék

Yasmine-tól kaptam a kérdést, (köszönöm, hogy gondoltál rám) játékra fel :) :

Mi lenne az a 10 étel, amit akkor ennék, ha tudnám, hogy valószínűleg ez lesz az utolsó 10?

1. Tiramisu, amit nemrég próbáltam csak ki, és fantasztikus ízélményt nyújtott (nyammmmmm)
2. Meggymártás pirított darával (lehet még főtt hússal is)
3. Finom krémes tejeskávé, ahogy én készítem sok-sok tejszínhabbal és csokival megszórva
4. Sült krumpli ketchuppal vagy tejföllel és sajttal megszórva
5. Rántott camembert sajt dióbundában, rizibizivel áfonyalekvárral meglöttyintve
6. Diós vagy kakaós csiga (biga)
7. Valamilyen jéghideg turmix ital jó sűrűn, gyümölcskavalkáddal, tejszínhabbal
8. Zsíroskenyér sóval, pirospaprikával megszórva, hagymával
9. Bolognai spagetti jó sok sajttal
10. Erdei gyümölcsös vagy áfonya krémleves (ahogy Laci bácsi csinálja)

A kérdést a következőknek adom át:

Gizi
Tökmagi
Ircsi
Ottis
Heni

Ha közületek már valaki megkapta volna a a kérdést és válaszolt is volna már rá a blogjában, akkor elnézést.

Almás-barackos cobbler

Almás-barackos cobbler, ezt a szeletet sikerült egészben kiszednem a tálból.


Láttam Ottisnál és Trinitynél és még több helyen az interneten, még sohasem hallottam erről a desszertről, de mivel igen egyszerűnek és gyorsan elkészíthetőnek találtam, belevágtam, és én is elkészítettem almás-őszibarackos-sárgabarackos változatban.


Hozzávalók a gyümölcsös részhez:
néhány őszibarack és sárgabarack, néhány alma elkockázva, 5 dkg kristálycukor, 2 evőkanál keményítő.

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt, 5 dkg kristálycukor, 1 csomag sütőpor, 10 dkg margarin vagy vaj, 1,5 dl tejszín (valahol joghurtot olvastam, én tejfölt tettem bele, csak az volt itthon), pici só, barna cukor a tetejére (én ezt is kristálycukorral oldottam meg)

Elkészítés:
A felkockázott gyümölcsöket egy tálba tesszük (legjobb kerámia lepénysütő forma - na, nekem még ez sincs, igyekszem beszerezni :) ) megcukrozzuk és rászórjuk a két evőkanál keményítőt (ha nincs, egy kis liszt is jó).
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ragacsos tésztát kell kapnunk, ezekből golyókat formálunk és rátesszük a gyümölcsre. A tetejét megszórjuk barna cukorral és sütőben kb. 25 perc alatt addig sütjük, míg a tészta teteje kissé megpirul.

2009. július 28., kedd

Zöldborsó krémleves

Sós levesek közül a brokkoli krémleves a kedvencünk, de gondoltam, ezt is kipróbálom. Hát nem pipálja le a mi kedvenc krémlevesünket, nekem ugyan ízlett, de férjem és fiam kikérték maguknak, hogy megkóstolják. :(


Hozzávalók:
egy kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejszín, 1 kisebb krumpli, egy kis cukor, só ízlés szerint, ízlés szerint fűszerek, egy kis olaj

Elkészítés:
A vöröshagymát egy kis olajon megpirítottam, majd egy kis cukrot tettem rá, icipicit karamellizáltam, majd ráraktam a reszelt fokhagymát, majd felöntöttem vízzel, hozzákevertem a borsót, majd az apró kockákra vágott burgonyát. Megfőztem a zöldségeket, kis borssal fűszereztem, sóztam. Ezután összeturmixoltam a zöldségeket, és a tejszínt egy kis leveslével összekevertem, majd a levesbe borítottam, még egyet rottyantottam rajta, és már készen is van. Reszelt füstölt sajttal és pirított kenyérkockákkal lehet tálalni.

2009. július 27., hétfő

Fűszeres csirkecomb süni burgonyával, sopszka salátával

És íme egyben a kép. Sült, fűszeres csirkecomb sündisznó burgonyával és sopszka salátával.


Sopszka saláta leírása: itt.
Sündisznó burgonya leírása: itt.

Fűszeres sült csirkecomb:
a csirkecombot (én a bőrét leszedem, férjem nem szereti) besózom, majd megszórom fűszerekkel (Knorr fűszerkeverékek: pl. mustáros, görög fűszerezésű vagy szárnyas fűszerkeverék, én ezeket kombinálni szoktam), és beleteszem egy tepsibe, egy kis olajat és vizet öntök alá, alufóliával letakarom. Kb. így sütöm fél órán át. Majd leveszem az alufóliát, és ropogósra sütöm, miközben néhányszor a saját zsírjával meglocsolgatom, hogy ne száradjon ki.

2009. július 26., vasárnap

Sopszka saláta

Most minden hozzávaló megtalálható a kertünkben, ezért a húshoz a saláta most ezekből az alapanyagokból készült. Nagyon finom, kevesen tudják, hogy ezeket a kerti zöldségeket is lehet "majonézezni".

Előtte:


Hozzávalók:

uborka, sárga húsú paprika, paradicsom, vöröshagyma, a mártáshoz: tejföl, majonéz, egy kis só, egy kis cukor, egy kis bors


Elkészítés:

A zöldségeket felkockázzuk és egy tálba rakjuk, majd a majonézes mártáshoz szükséges hozzávalókat összekeverjük, és a zöldségekkel összeforgatjuk. Hűtőbe rakjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.


Utána:

2009. július 25., szombat

Sündisznó burgonya

Andi konyhájában láttam ezt a receptet, nálunk a köret általában petrezselymes krumpli vagy rizs így-úgy variálva, valami új után néztem. Frissen az igazi!


Hozzávalók:

krumpli, sajt, egy kis pirospaprika, vaj, bors, só, egy kis olaj, egy kis zsemlemorzsa


Elkészítés:

a krumplit kettévágjuk hosszában és bevagdossuk vízszintesen. Egy tepsire rakjuk, (én locsoltam alá egy kis olajat egy kis vízzel, mert féltem, hogy leég) megkentem olvasztott vajjal, majd sóztam, borsoztam. Alufólia alatt sütöttem félig, utána levettem az alufóliát. Ezt követően 5-10 percenként olvasztott vajjal kell kenegetni, nehogy kiszáradjon. Mikor már megsült, összekeverjük a reszelt sajtot egy kis zsemlemorzsával és egy kis pirospaprikával, majd ezzel megszórjuk a krumplikat. Icipicit visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. Melegen tálaljuk.

(Én kicsit több pirospaprikát tettem rá, ezért lett olyan piroskás, de nem baj, megettük. :)


2009. július 24., péntek

Banános őszibarack shake

Kaptunk anyósoméktól rengeteg őszibarackot, és mivel nem sokáig áll el, csináltam belőle vagy 2-3 liter őszibarack turmixot. Nagyon finom, krémes ízű, sajnos nem sokat tudtam megmenteni a hűtőben, hogy jéghidegen fogyasszuk, mert úgy a legfinomabb. Gyors, hűsítő finomság.


Hozzávalók kb. fél literhez:
fél banán, 4-5 őszibarack, 2-3 sárgabarack, tej, vaníliás cukor, fahéj, tetejére: tejszínhab, kis csokireszelék vagy fahéj

Elkészítés:
A gyümölcsöket meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk, turmixgépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt, és összeturmixoljuk, a hűtőben jól behűtjük, és jéghidegen tálaljuk. Tetejére tejszínhabot nyomunk és csokireszelékkel megszórjuk.
(Vaníliafagylalttal turmixolva gondolom még fincsibb lehet!)

2009. július 23., csütörtök

Tojásleves

Hívják köménymagos levesnek, rongylevesnek, rántott levesnek is. Igazából ilyent mindenki tud, a legegyszerűbb leves a világon. De mi szeretjük, pirított kenyérkockákkal vagy levesgyönggyel.


Hozzávalók:
1 egész tojás, kis olaj, liszt, só, őrölt és egész kömény, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, víz, levesgyöngy vagy pirított zsemle- vagy kenyérkocka.

Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk a lisztet, azaz rántást készítünk, majd belereszeljük a fokhagymát, megpirospaprikázzuk, felengedjük vízzel, sózzuk, beleszórunk őrölt köményt és egy kis egész köménymagot, majd felforraljuk (vigyázat, nem szabad egyedül a tűzön hagyni, mert kifut!). A tojást egy külön tányérban villával felverjük, és a forrásban lévő leveshez adjuk. Pár másodpercig még forraljuk és kész is van. A levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.

2009. július 22., szerda

Nutellás palacsinta

Egy gyors, egyszerű édesség ebéd után. Nálunk a fiúk jobban szeretik a palacsintát nutellával, mint kakaóval, így most is ezt a desszertet készítettem nekik.


Hozzávalók:
egy kis só, 1 egész tojás, liszt, víz, olaj + a sütéshez is egy kis olaj, tölteléknek: nutella, tetejére: csokimáz (étcsokoládé + egy kis margarin)

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit mixer géppel csomómentesre keverjük, majd kis olajos serpenyőben kisütjük a palacsintákat. Ha kihűlt, megkenjük nutellával, feltekerjük, és a tetejét csokimázazzuk. (Én forró vízfürdő helyett (nem bírom kivárni míg megolvad a csoki) kis gázon felolvasztom a margarint és az étcsokit (1/3 margarin, 2/3 étcsoki), egy zacskóba töltöm, és rácsorgatom a palacsintára.)

2009. július 20., hétfő

Magvas kenyér

5 évvel ezelőtti esküvőnkre kaptunk nászajándékba egy kenyérsütőt, azóta a boltban már nem is vásárolunk kenyeret, mindig itthon sütöm. Igaz, nem próbálkoztam oly sokfajta kenyér recepttel, a sima fehérlisztes, magvas és rozskenyeres változatot próbáltam. Az alapja mindnek ugyanaz, csak a rozsos kenyérbe 1/3 rész rozsliszt, 2/3 rész fehér liszt - azért kell ennyi bele, mert a rozsliszt nem tartalmaz sikért, és így nem kel meg a kenyér, ha csak ezt alkalmazzuk.


Hozzávalók:
375 ml víz (ezt kell a kenyérsütő aljára tenni, mert akkor nem ragad bele, és össze tudja a gép rendesen keverni), 575 gramm liszt (fehér, vagy lehet variálni, pl. rozsliszt, tönkölyliszt), 1 csomag instant Budafok élesztő (nekem más szárított élesztő nagyon nem vált be), 2 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, két evőkanál margarin. Magvas változatba lehet ízlés szerint tenni az alábbi magvakat: szezámmag, lenmag, napraforgómag (a fenti kenyérben is ezek vannak), de lehet még bele tökmagot is tenni.

Elkészítés:
Kenyérsütő 1-es program (sima), dark (sötét). 3 óra alatt megsül.

Méhkas süti


Nemrégiben jártam egy boltban, ott megláttam a méhkas süti készítéséhez szükséges formát, és nagyon megörültem neki. Az interneten már több helyen láttam, gondoltam, kipróbálom én is. Kicsit lágy lett a massza nekem, (mert a hozzávalókat találomra tettem bele, előtte be kellett volna tennem a hűtőbe, mielőtt formázom.) De sebaj. Így is elfogyott.



Hozzávalók:

1 csomag (50 dkg) darált háztartási keksz, 30 dkg porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 4 evőkanál kakaó, kb. 2 dl tej. 1 csomag kör alakú háztartási keksz az aljának (de lehet lekváros piskóta tallér is).

Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálba tesszük, majd összegyúrjuk. (mielőtt a kakaót beletennénk, egy kis anyagot kiveszek, vagy külön összegyúrom, ez lesz a világos rész, a méhecske a kaptáron). Az összegyúrt masszát a formákba töltjük, majd kivesszük, és a keksz lapra rátesszük.
(Úgy szebb, ha a méhecske lesz a világos masszából, a kaptár pedig a sötétből, de lehet egy színből is).
Belsejébe töltelék tehető, ha még a formába belenyomjuk egy fakanálnak a nyelét, így helyet csinálva a tölteléknek.
Gesztenyés változatban is készíthető.

2009. július 19., vasárnap

Rakott zöldbab

Sajnos férjem nem nagyon lelkesedik a rakott zöldségekért, de én nagyon szeretem a rakott kelt, és a rakott zöldbabot is. Már évek óta nem csináltam, de mivel most itt a szezonja, hogy ne mindig főzelék meg leves legyen belőle, nekiláttam. És sikerült is, szerencsére. Nem is lehet elrontani. Nagyon fincsi lett.


Hozzávalók:
kb. 40 dkg zöldbab (lehet fagyasztott is), 4 dl rizs, só, kb. 30 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, olaj, 1 nagy doboz tejföl (450 grammos, de én kicsit többet használtam), a tetejére reszelt sajt (elhagyható)

Elkészítés:
A zöldbabot sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük. A rizst úgyszintén megfőzzük vagy megpároljuk (ahogy szoktuk). Egy kis olajon megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, lehúzom a tűzről, rászórok egy kis pirospaprikát, majd ráteszem a darált húst, és felöntöm egy kis vízzel. Addig főzöm, míg a hús meg nem puhul. Ezután egy tűzálló tálba rétegezzük a hozzávalókat: zöldbab, rizs, darált hús, rizs, zöldbab kerül a tetejére. A rétegek közé tejfölt kell rakni. A tetejét bőven megtejfölözzük, majd betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg a tejföl "rásül" a zöldbabra. Ha készen van, és még meleg, reszelt sajtot lehet a tetejére tenni (még finomabb, ha füstölt sajtról van szó.) Jó étvágyat!

2009. július 18., szombat

Kovászos uborka

Anyukám tudott a világon a legfinomabb kovászos uborkát készíteni, de sajnos ő már meghalt tavaly nyáron. Hogy mi volt a titka, nem tudom, semmi ördöngősség nem volt benne, mégis, a hozzávalók aránya, az érlelés ideje, vagy nem tudom mi, de minden nagyon tuti volt. Én most csináltam először, remélem, ha elkészül, fincsi lesz.


Hozzávalók: annyi közepes méretű uborka, amennyi egy ötliteres üveget kb. 3/4-ig tölt meg, 4-5 evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma (kihagyható), 1-2 szál kapor (a virágával együtt), kb. 3-4 liter víz.

Elkészítés:
Az uborkákat jól megmossuk, hogy ne maradjon rajta semmilyen szennyeződés, majd a végüket levágjuk. Bevágjuk az egyik feléről az uborka 3/4 részéig, majd a másik felén erre a vágásra merőlegesen ugyanígy járunk el. Belerakjuk az uborkákat az üvegekbe, beletesszük a fokhagyma girizdeket, a kaprot az uborka közé nyomjuk, majd felforraljuk a vizet, beletesszük a sót, lehűtjük langyosra, majd langyosan az uborkára töltjük, hogy ellepje. Az üveg tetejére egy szelet kenyeret teszünk. Majd lefedjük.
Nem fontos dugig tölteni az üveget, mert akkor lehet, hogy kifut.
A kovászos uborkát a napon érleljük, de éjszakára behozzuk a lakásba. 3-4 nap alatt kész van. Ha "megérett", az uborkákat egy tálba szedjük, a levével leöntjük, és a hűtőben tároljuk.

Almás pite

Egyszerű, gyorsan elkészíthető fincsi süti.


Hozzávalók:
- a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojásnak a sárgája, 15 dkg margarin, csipet só, 1 pohár tejföl.
- a töltelékhez: reszelt alma, cukor, fahéj + egy kis búzadara + porcukor a tetejére

Elkészítés:
A tésztához való hozzávalókat egy tálba tesszük, majd összedolgozzuk, összegyúrjuk az egészet, és kétfelé osztjuk. Az egyiket kisodorjuk tepsi nagyságúra, rászórunk egy kis búzadarát (tényleg csak leheletnyit), hogy az almától a tészta ne ázzon el, majd rátesszük az almás tölteléket.
Almás töltelék: az almát megpucoljuk, lereszeljük nagy lyukú reszelőn, majd kicsit kinyomkodunk belőle egy kis levet (ne sokat, mert száraz lesz), megcukrozzuk, fahéjazzuk, majd rásimítjuk az alsó tésztára. Ezután a tészta másik felét is kinyújtjuk és a töltelékre tesszük. Villával megszurkáljuk a tetejét és sütőben megsütjük az egészet. Ha megsült, szeleteljük, porcukrozzuk. Melegen is finom.

2009. július 17., péntek

Diós csiga (biga)

Szeretjük a kakaós csigát, főként reggelire finom tejcivel, a változatosság kedvéért itt van a diós változat. Ez is ugyanolyan finom, ha nem finomabb, mint a kakaós változat.

Sütés előtt:

Sütés után:


5 dkg élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben elmorzsolunk és felfuttatjuk. Utána egy tálba rakjuk. Hozzáadunk 2 tojás sárgáját, 2 evőkanál olajat, 5 evőkanál porcukrot, 60 dkg lisztet, és annyi langyos tejet, hogy dagasztható, gyúrható tésztát kapjunk. Megdagasztjuk, majd egy órán át meleg helyen kelesztjük.Utána kb. 1 cm vastagra sodorjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, és rátesszük a tölteléket: cukros darált diót (15 dkg darált dió kristálycukorral keverve). Óvatosan összetekerjük, majd késsel kb. 1,5 cm-es darabokra szeleteljük a rudat. Kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk egymás mellé (nem kell túl szorosan, különben felfelé dagad). Miközben így is kel egy kicsit, meglocsoljuk 5 dkg olvasztott margarinnal (így nem lesz száraz, és nem ragad össze). Megsütjük. Nagyon finom, reggelire, vacsorára egy bögre tejjel. Kb. egy tepsiadag lesz a megadott mennyiségből.
Jó étvágyat!

2009. július 16., csütörtök

Pizza

Pizzák közül ez a kedvencem, amin sok hozzávaló megtalálható, még szoktam rárakni párolt brokkolirózsákat, de az nem volt most itthon. Ennek a pizzának van hawai, olaszos és mexikói "beütése" is.


75 dkg lisztet összekeverünk 2-3 teáskanál sóval, egy pohár tejföllel, 2 evőkanál margarinnal és 2 dl tejben felfuttatott 3/4 zacskó élesztővel (kb. 3-4 dkg). Az egészet megdagasszuk, vagy kézzel, vagy kenyérsütő dagasztórészében, míg a tészta teljesen sima nem lesz. Egy órát meleg helyen pihentetjük. Két tepsit kivajazunk, kilisztezünk, majd a pizzatésztát ketté vesszük, mert kb. két nagyobb tepsi mennyiség lesz belőle. A tepsiben a sarkokig elhúzkodjuk, de lehet előzőleg gyúródeszkán is kinyújtani a megfelelő méretre. Villával megszurkáljuk, majd betesszük a sütőbe. Ha félig megsült, rátesszük a töltelék egy részét: a szószt (boltban kapható DEKO pizzás melegszendvicskrém nagyon finom hozzá, vagy Bolognai szósz, vagy házilag készített szósz: ehhez 2 sűrített paradicsomot, kb. 4 dl ivó paradicsomlevet összeforralunk és megfőzzük benne a pizzára szánt zöldségeket: pl. borsó és kukorica, ha hússal szeretnénk, akkor előtte olajban a darált húst megpirítjuk, és erre öntjük a paradicsomlevet) és az egész szószt megfőzzük..A szószra tesszük a többi feltétet: elszeletelt sonkát, kukoricát, ananász darabkákat, elszeletelt olívabogyót, egy kis pizzafűszer keverékkel megszórjuk az egészet, majd visszatesszük a sütőbe. Ha megsült a tészta teljesen, rátesszük a reszelt sajtot és megvárjuk míg ráolvad. És már készen is van. Mehet a második adag. Szeletelve és melegen tálaljuk.

Szalagos fánk

Imádom a fánkot, és a kelt tésztákat, bár a fánk tésztája nagyon kényes tészta, nem szereti a huzatot. Minden ajtót-ablakot be kell csukni a készítésekor. Utána jót lehet szellőztetni a lakásban.

1/2 dl cukros tejben felfuttatunk 3 dkg élesztőt. Ha ez készen van, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, 5 dkg margarint,2 tojás sárgáját, késhegynyi sót, 50 dkg lisztet és annyi tejet, amennyit még felvesz (kb. 3–4 dl). Összedagasztjuk, meleg helyen kelesztjük. Utána kisodorjuk kb. 2 centiméteresre és kiszaggatjuk.Vigyázni kell, nehogy huzat érje. A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarjuk, mert nagyon kényes. Így is lehet 10–15 percet keleszteni.A fánk sütése sem egyszerű: megfelelő mennyiségű olajban és megfelelő méretű lábasban süthető ki. Ezt sajnos mindenkinek ki kell tapasztalnia. Fontos azonban, hogy az első felét fedő alatt süssük (kb. fél perc), ha megfordítjuk, akkor fedő nélkül. Így lesz szalagos. Sütés előtt természetesen a közepét ujjunkkal benyomjuk, így könnyebben sül, és van helye a lekvárnak.Érdemes kísérletezni vele, mert nagyon finom.


Csokis fánk esetén a közepébe nem lekvárt teszünk a fánknak, hanem kis vajjal megolvasztott étcsoki bevonóba mártjuk.

2009. július 15., szerda

Brokkoli krémleves

Először hallani sem akartam brokkoliról. Aztán egy bevásárlókörút során (ebédre ez volt a menü valahol) kénytelen voltam megkóstolni. Megízlett. Először csak zacskós brokkoli krémlevessel kísérleteztem otthon. Végül igazi brokkolival. És megérte. Azóta ez az egyik kedvenc levesem. Férjem és kisfiam is nagyon szereti.


Hozzávalók:

20-30 dkg brokkoli (lehet mélyhűtött is), só, egy kis vegeta (vagy 1/4 leveskocka), olaj, 2-3 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tej, víz.

Elkészítés:

A brokkolit feltesszük sós, vegetás vízben főni. Ha megfőtt a brokkoli, kivesszük a 3/4 részét és egy kis főzőlével együtt összeturmixoljuk botmixerrel, majd visszaburítjuk a levesbe. Közben elkészítjük a rántást (pirospaprika nélkül): Egy kis olajon megpirítunk 2-3 evőkanál lisztet, majd belereszelünk 3 gerezd fokhagymát. Erre ráöntjük a tejet, összekeverjük csomómentesen, és ezzel sűrítjük be a levest. Tálaláskor reszelt sajttal és levesgyönggyel tálaljuk. (Levesgyöngy hiányában finom még pirított zsemlekockákkal is)Nagyon finom, és gyorsan elkészíthető, egészséges, laktató leves.


Túrógombóc

Gyermekkorom kedvence volt a túrógombóc, ezt elevenítem fel most. Takarékos megoldás, ha zsemlét is teszel a gombócba, így túrót lehet megspórolni vele.

Hozzávalók:
25 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, 2 db zsemle, annyi búzadara, amennyit felvesz, zsemlemorzsa, kis olaj, 1 vagy 2 db tojás, kis só, 1 nagy pohár tejföl a leöntéshez + cukor + vaníliáscukor

Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, hozzátesszük a tojást (vagy tojásokat), a kis pohár tejfölt, a kis sót, a vízben megáztatott és kinyomkodott zsemlét belemorzsoljuk jó alaposan, majd adunk hozzá annyi búzadarát, amennyit felvesz (közepesen kemény gombócot kapjunk). Figyelem: a búzadara még kicsit duzzad! Ezután vizet forralunk a gombócok főzéséhez, majd a gombókokat kifőzzük benne. Ezt követően kis olajon megpirítunk egy kis zsemlemorzsát és a gombócokat ebben hempergetjük meg. Tálaláskor leöntjük cukros, vaníliáscukros tejföllel.



2009. július 14., kedd

Sárgabarack krémleves



Ezt a receptet Chef Vikinél láttam, és nagyon megtetszett, már leérik lassan a sárgabarack, az egyik fa már csupasz, a másikon még találtam pár szemet, amiből fantasztikusan finom krémleves lett.


Hozzávalók: 5-6 szem sárgabarack, 2 dkg vaj, 5 dkg vaníliás cukor, őrölt fahéj ízlés szerint, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1-1,5 dl tejföl

Elkészítés:
A barackokat forró vízbe pottyantom pár percre, hogy a héját könnyedén le tudjam róla húzni. A vajat kis lángon megolvasztom és a cukrot megkaramellizálom rajta. Ráteszem a barackot, megkeverem és felöntöm annyi vízzel, amennyi jólesik. :) Megfahéjazom. Egyet rottyantok rajta, majd összeturmixolom botmixerrel. A keményítőt simára keverem a tejföllel, és ezzel sűrítem be a levest. Még egyet forralok rajta, kihűtöm, hűtve tálalom. Sajnos nem volt itthon tejszínhab, azt is lehet a tetejére tenni.
Megjegyzés: a cukrot ne tessék túl sokáig karamellizálni, csak óvatosan, mert amit elsőre csináltam, annak a levesnek túl karamell íze volt, elnyomta a sárgabarack ízt.

Hidegtál

Imádom a hidegtálakat, főleg azokat, ahol lehet válogatni kaszinótojás, sonkatekercs és egyéb finomságok, pl. francia saláta vagy egyéb saláta között. Az alábbi hidegtálhoz is ezeket használtam fel.


Hozzávalók:

6-8 tojás, pirosarany, fátyolsonka 1 csomaggal, 2-3 paradicsom, 1-2 uborka, 45 dkg francia saláta keverék mirelit, 2 nagy alma, 3-4 csemegeuborka, mustár, majonéz, 1 nagy doboz tejföl, bors, kis cukor, 1 natúr tömlős krémsajt, 25 dkg jól áttört túró, kb. fél tubus majonézes torma, 2-3 evőkanál ecetes torma (üveges), díszítéshez: petrezselyem zöldje

Elkészítés:

A kaszinó tojáshoz feltesszük a tojásokat főni. Kb. 15 perc alatt megfőnek forrástól számítva. Óvatosan megpucoljuk őket, majd kettévágjuk. Kikaparjuk a belsejét, a tojássárgáját, és összekeverjük egy kis mustárral, majonézzel és egy kis borssal ízlés szerint. A tölteléket visszarakjuk a tojásokba.Közben feltesszük főni a franciasaláta zöldségkeveréket (ha nincs, főzünk kukoricát, borsót, répát kockázva). Ha kihűlt, összekeverjük a felkockázott almával és csemegeuborkával. Külön egy kis tálban kikeverjük a mártást hozzá: 1 nagy pohár tejfölt, majonézt, mustárt, kis cukrot, sót, borsot ízlés szerint, majd hozzákeverjük a zöldségkeverékhez. Behűtjük. Elkészítjük a sonkatekercset: A fátyol sonkába beletöltjük a tölteléket, és feltekerjük. A töltelék: 1 natúr tömlős krémsajtot összekeverünk kb. fél tubus majonézes tormával és 2-3 evőkanál ecetes tormával és a jól áttört 25 dkg túróval.Ha elkészültek az egyes alapanyagok, egy tálcát beborítunk a francia salátával, erre halmozzuk rá lefele fordítva a kaszinó tojásokat, és a sonkatekercseket. Paradicsommal, uborkával, petrezselyemmel és piros arannyal díszítjük. Hidegre hűtve kínáljuk.

Kürtőskalács

Imádom a kürtőskalácsot, főleg a fahéjas változatot, de a diós és kókuszos sem kutya. :) Nyáron a kerti partik elengedhetetlen eledele eme fincsi édesség.


Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, só, 5 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 2 tojás sárgája. (Ebből a mennyiségből kb. két rúdnyi kürtőskalács lesz, én általában a dupláját szoktam, azaz 4 rudat csinálni)

Elkészítés: Az élesztőt kis tejben megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a vajat, a sót, a cukrot, tojást és tojássárgáját, és jól megdagasztjuk. Ha duplájára nőtt, megint megdagasztjuk, és újból kelni hagyjuk. Ezután kétfelé vágjuk. Mindegyik cipóból hosszú kukacot sodrunk.
A farudat megkenjük olajjal és a tésztát rátekerjük úgy, hogy kis hézag legyen a tészta között. A végét a tészta alá tűrjük, hogy ne tekeredjen le a rúdról. Majd gyúródeszkán meghempergetjük a tésztával borított rudat úgy, hogy a csíkok összeérjenek. A kürtőskalácsot megkenjük olajjal, megszórjuk porcukorral, melybe ízlés szerint lehet keverni fahéjat, diót, kókuszreszeléket stb. Kis parázson elkezdjük sütni, forgatva a rudat, hogy egyik fele se égjen meg, és egyenletesen süljön. Ha a színe megfelelő, és a cukor is kicsit megkaramellizálódott, készen is vagyunk.
Ha elkészült, kicsit várunk, míg langyos lesz, majd óvatosan lehúzzuk a rúdról és melegen fogyasztjuk. Nagyon finom! Gyerekek is imádják.

FONTOS! A kürtőskalács-rúd egyik végének átmérője kicsivel legyen kevesebb, mint másik végének átmérője, hogy a kürtőskalácsot könnyen le tudjuk róla húzni, ha elkészült.

Bodzaszörp

Nálunk nincs nyárelő bodzaszörp nélkül. A család minden tagja nagyon szereti, hamar elfogy. Szeretném majd kipróbálni a télre eltevős változatot is, majd jövőre, addig is kutatok a megfelelő recept után.

Egy ötliteres üveget mossuk tisztára, rakjunk bele kb. 50-60 dkg kristálycukrot, 2 doboz citrompótlót (kis doboz), 1 egész citromot karikára vágva. Összekeverjük a hozzávalókat, hogy elolvadjanak, majd beleteszünk az üvegbe annyi bodzavirágot, hogy majdnem tele legyen. Ezután felengedjük az üveget csapvízzel, megkeverjük még egyszer, majd lefedve egy napig állni hagyjuk. Másnap már fogyasztható, és üvegekbe töltve hűtőben tárolandó. Nagyon finom!

2009. július 13., hétfő

Tiramisu (hamiskásan)

Ez a tiramisu kezdetben majdnem a kukában végezte, mert eredetileg habtejszínt szerettem volna a vanília puding helyett belekeverni (nyers tojást egyáltalán nem szerettem volna), de megadta magát a mixerem, így nem a kukában vagy a plafonon vagy az udvar közepén landolt szerencsére, mert volt otthon vanília pudingom. És így is nagyon fincsi lett. Egykettőre elfogyott, nem kellett neki egy nap sem. :)


Hozzávalók:
20-25 dkg babapiskóta, 4 adag feketekávé, egy kis rumaroma vagy rum, 25 dkg mascarpone krémsajt, 1 főzős vanília puding, 3 dl tej, 12 dkg cukor, a tetejére egy kis kakaópor

Elkészítés:
A mascarpone krémsajtot elkeverjük a porcukorral. A vanília pudingot megfőzzük a tejben, kicsit kihűtjük, majd a mascarponés krémhez keverjük. A kávét összekeverjük a rummal vagy rum aromával, majd a babapiskótákat megmártjuk a kávés-rumos lében. Tényleg csak megmártani kell, mert a piskóta nagyon gyorsan magába szívja, és ha sokáig áztatjuk, akkor elázik. A sütiben úgyis megpuhul majd. Egy tálba lerakjuk a babapiskótákat egymás mellé, majd a krém felét rákenjük. Ezt követően ismét egy kávés-rumba áztatott babapiskóta réteg következik, majd a tetejére ismét krém. Ha végeztünk, a tetejére kakaóport szitálunk.
A hűtőben másnapig érleljük, hogy az ízek jól összeérjenek, és a babapiskóta megpuhuljon. Nagyon finom sütemény!

Szeletelés előtt:

Tejszínes szederkrémleves

Kezdődött a gyümi leves szeretete a meggylevessel, majd jött a többi gyümölcs is. Egyszer a Teletál-tól rendelve megkóstoltam a tejszínes szederkrémlevest, és bevallom, olyan finom gyümölcslevest még sohasem ettem. Ezért megpróbáltam itthon is elkészíteni valami hasonlót.


Hozzávalók:
egy nagy marék fekete szeder (lehet mélyhűtött vagy friss is), kb. 1,5 liter víz, cukor, egy csipet só, citromlé (bolti), egy kis fahéj és mézeskalács fűszerkeverék, 1 dl tej, 1 dl tejszín, vaníliás pudingpor (fél csomaggal)

Elkészítés:
A szedret sós, cukros vízben feltesszük főni, majd ízlés szerint hozzáadunk annyi citromlevet, hogy kellemesen pikáns savanykás íze legyen. Ízesítjük mézeskalács-fűszerkeverékkel, majd fahéjjal. Ha megfőtt a szeder, egy nagyobb mennyiséget kiveszünk belőle, és az egészet összeturmixoljuk, majd visszaborítjuk a levesbe. A vaníliás pudingport csomómentesen elkeverjük a tejben, hozzáöntjük a tejszínt, majd a forrásban lévő levesbe öntjük. Egyet forralunk rajta, és már készen is van. Hidegen kínáljuk, díszítésnek a tetejére akár tejszínhabrózsákat is nyomhatunk. Isteni finom akár áfonyával is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails